Sve je počelo 1892. godine u Zagrebačkoj pivovari kada je nekoliko pivskih znalaca u veliki kotao pomiješalo vodu, hmelj, ječam i kvasac i kao rezultat dobilo ukusno pivo. Pivo su nazvali po mjesecu u kojem se tradicionalno prvi put točilo pivo proizvedeno nakon jesenske žetve.
Od samih početaka, Ožujsko je među ljubiteljima piva prepoznato kao pivo za sve prilike te je ubrzo postalo neodvojiv dio zagrebačke društvene scene. Pivo je s lakoćom pronašlo put do kućnih frižidera, podruma, balkona i ostava te je postalo rado viđen gost na piknicima, roštiljadama, svadbama i brojnim drugim veselim prigodama.
Kako bi pokazali svoju privrženost i odali počast najboljem pivu ljubitelji Ožujskog dali su mu prigodni nadimak – Žuja – čime je Ožujsko pivo postalo prvo hrvatsko pivo s nadimkom.
O Žujinoj popularnosti najbolje govori sljedeća rečenica:
Dok pročitate ovu rečenicu do kraja u Hrvatskoj će se popiti 30 boca Žuje.
Žuja je zakon!
It all started in 1892 at Zagrebačka pivovara, when a couple of beer connoisseur mixed water, hops, barley and yeast in a large boiler and created delicious beer as a result. Beer was named by the month in which it was traditionally poured for the first time after autumn harvest.
Among beer lovers, Ožujsko has been recognized from the very beginning as a beer for all occasions and has become an integral part of Zagreb’s social scene. The beer easily found its way to home refrigerators, basements, balconies and pantries, and became a welcome guest at picnics, barbecues, weddings and many other happy occasions.
In order to demonstrate their devotion and pay tribute to the best beer, the fans of Ožujsko gave it an appropriate nickname – Žuja – making Ožujsko the first Croatian beer with a nickname.
The following sentence best describes the popularity of Žuja:
By the time you are finished reading this sentence, 30 bottles of Žuja will be consumed in Croatia.
Žuja rules!